Oproep tot éénheid

COMPARE-ISLAM
Uw belangrijkste vragen beantwoord!
Ga naar de inhoud

Oproep tot éénheid

Compare-Islam
Gepubliceerd door Compare-Islam in Islam · 21 juli 2014

Het zijn onrustige tijden in de wereld en zelfs binnen de moslimgemeenschap zijn mensen verdeeld en vechten tegen elkaar. Laten we niet verdeeld raken mijn broeders en zusters, maar laten we een eenheid vormen. Samen staan we sterk! Verdeeldheid komt van de Shaytaan. Houdt je vast aan je geloof, houdt je vast aan de Koran en aan de Sunnah. Ik roep hierbij alle moslims op tot eenheid. Dit wordt de moslims ook verplicht in de Koran.

In de Koran wordt sekte vorming sterk afgekeurd en verboden. Niet iedereen is zich hiervan bewust. Wat zegt de Koran over sektevorming?

Koran 3:103 En houdt u allen tezamen vast aan het koord van God en weest niet verdeeld en gedenkt de gunst van God,
Koran 3:104 Laat er uit jullie een gemeenschap voortkomen die oproept tot het goede, hetbehoorlijke gebieden en het verwerpelijke verbieden. Zij zijn het die het wel gaat.
Koran 3:105 Wees niet zoals zij die zich in groepen opsplitsten en van mening verschilden nadat de duidelijke bewijzen tot hen waren gekomen. Zij zijn het voor wie er een geweldige bestraffing is.

Koran 42:13… houdt de godsdienst in stand en splitst jullie daarin niet op in groepen

Koran 6:159 Zij die hun godsdienst opsplitsen en tot sekten zijn geworden met hen heb jij niets gemeenschappelijk. Hun zaak wordt naar God verwezen. Hij zal hen dan meedelen wat zij deden.

Koran 30:31-32 ... behoort niet tot de veelgodendienaars die hun godsdienst opsplitsen en tot sekte zijn geworden; elke sekte is blij over wat zij heeft.

In de huidige Islam zie je dat mensen zich aan het onderverdelen zijn in verschillende groeperingen en men neemt ook namen aan voor die specifieke groeperingen. Is dit te verdedigen op basis van de Koran en Sunnah?Dit is in directe tegenstelling tot de bovenstaande verzen in de Koran en tegen de hadith die hieronder volgt:

De profeet vzmh heeft gezegd in een overlevering: De joden raakten verdeeld in 71 of 72 sekten, en de christenen raakten verdeeld in 71 of 72 sekten. En mijn Oemmah zal zich opsplitsen in 73 sekten. (Deze hadith is mede overgeleverd door Abu Dawood, at-Tirmidhi, al Hakim en Ahmad, at-Tirmidi verklaarde deze hadith Sahih.)

We zien tegenwoordig vele groeperingen met vele namen:

-Shafi moslims
-Hanbali moslims
-Maliki moslims
-Hanafie moslims
-Wahabi moslims
-Shia moslims
etc.

Begrijp me niet verkeerd. Dit is geen disrespect aan alle geleerden die veel hebben betekend in de Islam. We dienen wel te weten wat de grote geleerden zelf hebben gezegd. Laten we een aantal voorbeelden aanhalen:

Imam Abu Hanifa has said that "IF you get any authentic information of our Prophet's (p.b.u.h) ways/words/deeds/teachings/rules etc. (that contradicts mine), you are to throw my words onto the walll and consider the word of Prophet (p.b.u.h) as the final one".

Imam Shafi said , “ If I say something, then compare it to the Book of Allah and the Sunnah of His messenger and if it agrees to them, then accept it and that which goes against them, then reject it and throw my saying against the wall” – This is a saying of ash-Shafi’ee-rahimaullah. See Al-Majmoo’ of an-Nawawee (1/63).

Moge Allah allen belonen die daarvoor in aanmerking komt In shaa Allah. Maar als de Koran en de Sunnah verbiedt dat de moslims zich onderverdelen, betekent dit dat we als één groep moeten functioneren en ook als 1 groep benoemd moeten worden. We geloven toch allemaal in de Koran en Sunnah en we zijn allemaal broeders en zusters van elkaar?!

Wat zegt onze Schepper, mijn Heer en jouw Heer hierover? De Allerhoogst, de Almachtige. Heeft Hij SWT ons een naam gegeven als Ummah van ons geliefde profeet Mohammed vzmh?

Zo ja, dienen wij ons dat niet logischerwijs ook zo te benoemen? Of weten wij het beter dan onze Schepper en hebben wij een betere naam met een betere betekenis?

Laten we kijken of de lijst van bovenstaande namen in de Koran voorkomt. Nee, natuurlijk niet denk je zeker bij jezelf. De eerste reactie en gedachte is meestal het zuiverst. Natuurlijk komen deze namen niet voor in de Koran. Waarom zouden we ze dan gebruiken?

Laten we de Koran verzen erbij nemen die de mensen en profeten benoemen:

Koran 2:130 En wie zal zich van het geloof van Abraham afwenden, behalve hij, die dwaas tegen zichzelf handelt? Voorzeker, Wij hebben hem in deze wereld uitverkoren en in de volgende zal hij gewis onder de rechtvaardigen zijn.
Koran 2:131 Toen zijn Heer tot hem zeide: "Onderwerp U", zeide hij: "Ik heb mij aan de Heer der Werelden onderworpen".
Koran 2:132 En hetzelfde legde Abraham aan zijn zonen op en Jacob deed desgelijks, zeggende: "O mijn zonen, Allah heeft waarlijk dit geloof voor u verkozen, sterft daarom niet, tenzij gij Moslims zijt."

Wat was dus het geloof van Abraham vzmh?

Koran 22:78 En strijdt voor de zaak van God zoals er voor behoort te worden gestreden. Hij heeft u verkozen en heeft u in de godsdienst geen lasten opgelegd - dit is het geloof van uw vader Abraham. Hij heeft u Moslims genoemd voorheen en in dit Boek, opdat Onze boodschapper getuige over u zij, en dat je getuige moge zijn over de mensheid.

We zien dat Abraham vzmh als moslim wordt genoemd in de Koran. Sommigen zullen denken: Maar Abraham was toch Joods of een Christen? Allah geeft het antwoordt in de Koran:

Koran 3:67 Abraham was noch een Jood, noch een Christen, maar hij was een oprecht Moslim. En hij behoorde niet tot de afgodendienaren.

Het woordje moslim heeft namelijk ook een betekenis. Dit is van groot belang. Laten we terugkijken naar Koran 2:131 - 132
Koran 2:131 Toen zijn Heer tot hem zeide: "Onderwerp U", zeide hij: "Ik heb mij aan de Heer der Werelden onderworpen".

Het onderwerpen aan Allah werd ook opgelegd aan de zonen van Abraham vzmh. Abraham vzmh zei: "O mijn zonen, Allah heeft waarlijk dit geloof voor u verkozen, sterft daarom niet, tenzij gij Moslims zijt."

We kunnen hier de betekenis van het woordje moslim uit afleiden namelijk: Een moslim is iemand die zich onderwerpt aan de Heer der werelden.

Een prachtige betekenis dus. Een moslim is iemand die zich volledig overgeeft aan Allah SWT. Hij/zij heeft  zich onderworpen aan zijn/haar Schepper. Waarom zou je een ander benaming of groepering kiezen terwijl onze Schepper de mooiste benaming voor ons heeft gekozen?

1 Groep en 1 Naam: MOSLIMS

Wil jij je onderscheiden van ons geliefde profeet Mohammed vzmh? Wil jij je onderscheiden van alle andere profeten? Dienen wij niet te geloven in alle profeten en boeken?

Koran 5:4 Zeg: "Wij geloven in Allah en in hetgeen ons werd geopenbaard en hetgeen werd geopenbaard aan Abraham, Ismaël, Izaäk, Jacob, en de stammen en hetgeen aan Mozes en Jezus en de profeten door hun Heer werd gegeven. Wij maken geen onderscheid tussen wie dan ook van hen. Aan Hem alleen onderwerpen wij ons.

Een moslim is iemand die zich volledig overgeeft aan Allah weet je nog? Dus alle profeten waren moslims!

Koran 3:52 Toen Jezus hun (der Israëlieten) ongeloof bemerkte, zeide hij: "Wie zullen mijn helpers zijn terwille van Allah?" De discipelen antwoordden: "Wij zijn de helpers van Allah. Wij geloven in Allah. En getuigt gij dat wij Moslims zijn."

De metgezellen getuigen dat ze moslims zijn. Zouden ze iets anders getuigen dan profeet Jezus vzmh? Nee, dat zou onlogisch zijn als Jezus vzmh zichzelf als Christen zou bestempelen en zijn metgezellen zouden zichzelf als moslims bestempelen.

Koran 2:132 En hetzelfde legde Abraham aan zijn zonen op en Jacob deed desgelijks, zeggende: "O mijn zonen, Allah heeft waarlijk dit geloof voor u verkozen, sterft daarom niet, tenzij gij Moslims zijt."

Wat zegt Allah SWT tegen de mensheid?
Koran 3:102 O gij die gelooft, vreest God zoals het behoort en sterft niet, tenzij je Moslim bent.

Er zijn natuurlijk mensen binnen de gemeenschap die een andere visie van de Islam erop nahouden. Bij deze mensen dien je te kijken wat hun visie is en of dit is gebaseerd op Koran en Sunnah. Is hun bewijs niet baseerd op Koran en Sunnah dan vallen ze niet onder de categorie Moslim. Logischerwijs zullen dit soort mensen zich willen afsplitsen van de waarheid en zullen zij direct herkenbaar zijn. Het is dus van belang de zuivere Islam goed te kennen, zodat duidelijk is wat de rechte leiding is en wat dwaling is.

Dus kortom: Verdeel je niet op in groepen. Geef jezelf geen ander benaming dan volgens de wet van de Koran en sunnah. Noem jezelf niet anders dan MOSLIM als je gelooft in Allah SWT, de profeet Mohammed vzmh, de Koran en Sunnah!

Denk er goed over na en lees de verzen keer op keer tot het goed is doorgedrongen.

Koran 29:43 En dit zijn gelijkenissen die Wij voor de mensen geven, maar alleen zij die kennis bezitten begrijpen ze.



Er zijn nog geen beoordelingen.
0
0
0
0
0

Quran 112:1-4
112-1 Say, "He is Allah, [who is] One,
112-2 Allah, the Eternal Refuge.
112-3 He neither begets nor is born,
112-4 Nor is there to Him any equivalent."
Koran 112:1-4
Zeg: Hij is Allah, de Enige (Ahad)
(Hij is) Allah, de Onafhankelijke
Hij verwekt niet, noch is Hij verwekt
En er is niets gelijk aan Hem
Quran 112:1-4
112-1 Say, "He is Allah, [who is] One,
112-2 Allah, the Eternal Refuge.
112-3 He neither begets nor is born,
112-4 Nor is there to Him any equivalent."
Quran 112:1-4
112-1 Say, "He is Allah, [who is] One,
112-2 Allah, the Eternal Refuge.
112-3 He neither begets nor is born,
112-4 Nor is there to Him any equivalent."
Koran 112:1-4
Zeg: Hij is Allah, de Enige (Ahad)
(Hij is) Allah, de Onafhankelijke
Hij verwekt niet, noch is Hij verwekt
En er is niets gelijk aan Hem
Terug naar de inhoud